MARTIN STOELINGA R.I.P.

Martin Stoelinga stapt op een olifant de politieke arena binnen.

Martin Stoelinga stapt op een olifant de politieke arena binnen.

LEEFBAAR DELFT – HOE HET BEGON
Voor de plaatselijke verkiezingen van 2002 werd in Speakers door de Delftsche Courant een verkiezingsdebat gehouden. Lijsttrekker Martin Stoelinga van Leefbaar Delft immiteerde Pim Fortuyn. Martin maakte Jan Torenstra PvdA en Rik Grashoff GL uit voor politieke maffia. Omgekeerd kreeg Martin van Jan en Rik publiekelijk te horen dat hij een racist was.

Na de verkiezingen kwam Leefbaar Delft de politieke arena binnen met zes zetels. Even schrikken voor de gevestigde orde. Al snel werd er een gedragscode opgetuigd om het ‘stelletje ongeregeld’ aan banden te leggen. Je kon voorspellen dat het opleggen van de extra bovenwettelijke regenten-regeltjes niet zou gaan lukken. De politieke sfeer in Delft verhardde.

In 2004 vertrok burgemeester Hein van Oorschot D66 en met één doorslagevende stem van Stoelinga werd Bas Verkerk VVD de nieuwe burgemeester. Jan Torenstra maakte aan de bar openlijk ruzie met Stoelinga omdat kandidaat Geke Faber door zijn stemgedrag was afgevallen.

In 2005 begon de ‘Gondelaffaire’ toen Christiaan Balje door Stoelinga beschuldigd werd van corruptie. Dit was de kans voor de politieke vijanden van Stoelinga om hem voorgoed af te maken. Bas Verkerk deed gesteund door een raadsmeerderheid even snel een intern onderzoekje. Ik vraag me af of de voorgeschiedenis door Verkerk wel door hem is meegewogen in zijn handelen zoals hij deed. Een burgemeester behoort boven de partijen te staan.

P.S. Martin Stoelinga overleed op 25 maart 2021 in Delft aan prostaatkanker.

harrie fruyt van hertog

Geef een reactie