Kijkdag nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis

entree

Op zaterdag 4 juli 2015 heb ik aan het begin van de middag het nieuwe en nog op te leveren RdGG ziekenhuis bezocht. Ik was nieuwsgierig hoe snel je er zou verdwalen door verlies aan oriëntatie, zoals je het overkomt in de oude gebouwen.

scherven tegeltje

Nadat ik mijn fiets tegen een hek had geparkeerd passeerde ik de uitgang. Hier stond een kraam van de Stichting Vrienden van Reinier, waar je een tegeltje aan stukken kon slaan. De scherven worden gebruikt om een bank te maken. Voor twee euro kon je een tegel kopen in de kleur naar keuze. Ik koos voor een gele tegel en ben benieuwd of ik de verwerkte scherven ooit kan terugvinden.

bronwater

Bij binnenkomst trakteerde RdGG op een flesje gekoeld bronwater. Op het etiket van het flesje stond ook de naam van Pharmafilter, fabrikant van afvalwaterzuiveringssystemen. Ik hoorde dat al ruim 4000 bezoekers waren mij al voorgegaan.
Het aantal bezoekers was tot nu toe al boven verwachting en werd uiteindelijk niet minder dan 5200.

Hoofdingang
Dan kom je binnen in de centrale hal met in het verlengde daarvan de centrale hoofdas met de liftkolommen. Overal, daar waar je naar buiten kan kijken vanaf de hoofdas, zie je de Reinier de Graafweg. De kamernummers beginnen met het verdiepingsnummer. De oriëntatie zonder verwijsborden is al beter dan in het oude B- en H-gebouw, waar je de weg al kwijt was na drie maal een hoek om.

Ik bekijk de Spoedpost. Hier kunnen vier ambulances afzonderlijk tegelijk naar binnen en buiten. Radiologie is de naastgelegen post waar ‘foto’s’ van je binnenste worden gemaakt. Ik wilde weten of de patiëntentafels inmiddels kunnen scharnieren om zonder te veel rugpijn omhoog te komen. Nee dus, omdat er een loden plaats in zit werd me verteld. Je moet het maar weten.

luxaflex rood projecttapijt

De moeheid sloeg al toe en aan het einde van de gang ben ik met de lift naar de vijfde verdieping gegaan om het personeelsrestaurant te bezien. Daar had ik een gesprekje met een van de bouwcoördinatoren van RdGG. Ik zag de luxaflex tussen glas. Aan de buitenkant dubbel glas, dan de luxaflex en daarvoor een binnenraam dat naar binnen kan openklappen om de elektrisch gestuurde luxaflex op eenvoudige wijze snel compleet te vervangen bij storingen. De warmte die bij zonneschijn op de ruiten onstaat tussen het buitenraam en het binnenraam wordt afgezogen. Zo’n constructie had ik nog nooit eerder gezien. In de klimaatbeheersing voor gebouwen is nog genoeg te ontwikkelen.
Wat mij ook opviel: het vergadercentrum was ingericht met rode vloerbedekking, projecttapijt.

Terug naar de begane grond. Even in gesprek met één van de project-architecten van EGM. Na wat vragen kwamen veel collega’s van vroeger ter sprake. Bij het verlaten van het ziekenhuis kreeg ik nog een folder van Vermaat Restaurants:
kannen & kruiken. Ga ik eens eten zodra het ziekenhuis is geopend!

Al met al, het nieuwe RdGG is een modern medisch centrum met een vloeroppervlak van 55.600 m2 voor een prijs van € 110.000.000,- aan bouwkosten.

Geef een reactie