Elektrische cardioversie

Gisteren op de afdeling Hartbewaking van het Reinier de Graaf Gasthuis een cardioversie ondergaan, een ‘elektrische schok’. Een defibrillator geeft een elektrische impuls aan de hartspier. Cardioversie herstelt bij succes je gestoorde hartritme zodat het hart weer normaal gaat pompen. Je hart wordt gereset zeg maar, net als je computer wanneer je die opnieuw laat opstarten.

Mijn voornaamste klacht was, steeds weer moe na enige inspanning. Nadat mijn INR bloedwaarde gedurende drie weken zich tussen de 2.0 – 3.0 bevond werd ik ingepland. Halfacht ging ik met een lege maag, alleen een slokje water voor de medicijnen, de deur uit en twaalf uur kwam ik weer thuis.

Bij aankomst op de afdeling Hartbewaking de schoenen uit, overhemd open en naar bed. De verpleegkundige zorgde voor plakkertjes en twee grote op borst en rug die werden aangesloten op de apparatuur. De ECG wees uit dat cardioversie nodig was. Daarna het inbrengen van een infuus. Tijdens de behandeling wordt je bloeddruk, hartritme en zuurstofgehalte continu bewaakt.

Na aankomst van de anesthesist stopte hij een slangetje in mijn neus en injecteerde het verdovingsmiddel via het infuus. Daarbij aanwezig waren ook mijn cardioloog en de verpleegkundige. Ik was snel in slaap en van de stroomstoot heb ik helemaal niets gemerkt. De verpleegkundige maakte mij wakker en vertelde dat de behandeling was geslaagd. Meneer Fruyt wilt u iets ontbijten. Prima, doe maar bruine boterham met komijnenkaas en beker koffie. Nog even blijven voor nacontrole en kwart voor twaalf naar huis.

Nu afwachten of ik het effect van de elektrische cardioversie zal gaan merken. Minder moe en verbetering van mijn conditie bij het wandelen en fietsen. Half oktober een herhaal consult bij de cardioloog.

Tot slot. Ik heb de afgelopen jaren veel belangstelling en bewondering gekregen voor de technische ziekenhuisapparatuur. Al in 1902 ontwikkelde de Nederlandse clinicus van Einthoven het elektrocardiogram om hartafwijkingen te diagnosticeren, maar behandeling daarvan was nog ver weg.

delft_ecg_20160519.jpg

Geef een antwoord